E: info@visscherseparators.com | T: +31 (0)6 51 94 09 70

Biobedding | Toepassing

achtergrond

Om de voordelen van biobedding optimaal te benutten dient het als volgt te worden toegepast;

1.  GEBRUIK ALLEEN VERSE EN DROGE VEZELS

Droge vezels vormen een veerkrachtiger bedding en kan sneller indrogen. Hoe droog de vezels kunnen worden, is afhankelijk van de mestkwaliteit. Wanneer u de vezels te lang ongebruikt laat, gaat het broeien. De energie die in de vezels aanwezig is, laat de temperatuur plaatselijk oplopen tot wel 60 à 70 graden. Daardoor verdwijnen juist de veerkrachtige eigenschappen uit het materiaal.

2.  STROOI GELIJKMATIG UIT

Strooi een gelijkmatige laag van ongeveer 5 cm door het hele ligbed. Laat de bedding vervolgens goed indrogen. Hierdoor verminderd de kans op broei in de bedding. Bij sterk drogend weer, is dat met één a twee dagen al op kwaliteit. Bij nat, herfstachtig weer duurt dat wel 3 tot 4 dagen.

3.  BOUW HET LIGBED VERDER OP

Als de vezels genoeg ingedroogd zijn, kan de volgende laag bedding worden aangebracht, wéér 5 cm. Wanneer u de bedding opbouwt tot de bovenkant van de achterrand van de ligbox, zullen de koeien veel meer over de achterrand gaan liggen, zodat ze veel minder mest in het ligbed laten vallen. Daardoor zijn de koeien schoner en is er minder onderhoudswerk nodig.

4. PLEEG REGELMATIG ONDERHOUD

Door regelmatig (minstens 2x per dag) eventuele mest en natte plekken te verwijderen, zal het ligbed droog, schoon en veerkrachtig blijven. Het is voldoende wekelijks de ligbedden met ongeveer 100 liter per ligbox bij te vullen.